tiistai 4. marraskuuta 2014

Älyttömät koettaa saada haluttomat tekemään mahdottomia?

Eli hankkeen väliaikakatsaus 1/4.

Hankkeen toteutusta on nyt takana 3 kuukautta – tai oikeastihan hanke on alkanut jo huhtikuun alusta, mutta projektisuunnittelijan työ alkoi elokuun alusta, ja siksi hieman hölmöläisten tapaan lasken ikään kuin itsestäni eteenpäin. Kevään ja kesän aikana toteutettiin kuitenkin kysely kunnan toimialoille osallistamistavoista (nykyisistä ja uusista) sekä yhdistysselvitys, jossa paitsi tehtiin yhdistyksille kysely, myös kartoitettiin miten kattava verkko Lempäälässä omakoti-, asukas- ja kyläyhdistyksistä muodostuu kunnan alueelle. Kyselyissä saatuja tietoja on hyödynnetty hankkeen painopisteiden määrittelyssä ja toimenpiteiden suunnittelussa.

Mitä sitten on saatu aikaiseksi syksyn aikana? Asukkaille näkyvää vielä toistaiseksi ehkä vähemmän, toimialoille näkyvää toivon mukaan hieman enemmän. Kaikki toimialat on ”käyty jututtamassa” - kyselemässä ja tsemppaamassa jonkin uudenlaisen osallistamismuodon ideointiin ja kokeiluun. Aika mukavasti niitä on löytynytkin, ja nyt pyritään huolehtimaan siitä, että ideoinnista siirrytään suunnitteluun ja toteutukseen. Myös tiedotusta/koulutusta asian tiimoilta on tulossa viranhaltijoille ja luottamushenkilöille, kun saamme erityisasiantuntija, tutkija Ritva Pihlajan joulukuussa kuntalaisosallisuudesta kertomaan ja ajatuksia herättelemään.

Yhdistyksiä tavattiin syyskuussa Yhdistystapaamisessa. Siellä käytiin läpi yhdistyskyselyn tuloksia ja mietittiin yhdistysten välisen yhteistyön etuja. Asiasta jatketaan marraskuun yhdistystapaamisessa 20.11. Samoin pohditaan porukalla omatoimirahan myöntöperusteita ja kysellään yhdistysten näkemystä asiaan.

Tiedotus on asia, joka nousee esiin tämän tästä. Sitä ei tunnu olevan koskaan tarpeeksi tai ainakaan liikaa, ja sähköinen viestintä – etenkin some – puhuttaa. Senkin eteen tehdään töitä, isossa organisaatiossa asiat eivät vain aina suju niin liukkaasti vaikka haluttaisiin, vaan esimerkiksi vastuu- ja resurssikysymykset pitää miettiä ja ratkaista ensin. Mutta positiivinen tahtotila on, joten kyllä tämä asia vielä maaliin saadaan! Some-asian lisäksi on askarreltu kunnan Osallistu ja vaikuta –sivujen parissa, ja jatketaan edelleen. Viimeisimpänä lisäyksenä on siis kuntalaisaloite.fi –palvelu, joka ilahduttavasti onkin heti kuntalaisten toimesta otettu käyttöön.

Kaikkinensa sanoisin, että lähidemokratian kehittämistyö ja minut sen "ilmentymänä" on otettu aika hyvin vastaan. Jonkin verran tietysti on muutosvastarintaa yms. ollut havaittavissa, mutta kukaan ei olekaan väittänyt, että uuden toimintatavan omaksuminen koko kunnan laajuisesti olisi ihan pala kakkua. Positiivisen kautta eteenpäin mars!


Anna Kulmakorpi, projektisuunnittelija

Ps. Selvennykseksi – siis ihan varmuuden vuoksi – todettakoon, että otsikko on ”hanketyöntekijöiden ammattihuumoria”, joten jos joku siitä jo ehti mielensä pahoittaa, niin ihan suotta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti